Cand ar trebui sa va ganditi la operatii pentru cataracta?
Exista persoane care primesc de la medicul oftalmolog vestea ca trebuie sa fie supuse unei operatii pentru cataracta. Despre aceasta vom discuta in continuare, si va vom oferi informatii deosebit de utile atat despre cauzele cat si despre simptomele afectiunii. Nu in ultimul rand, vom discuta si despre operatiile pentru cataracta.
Cine trebuie sa se gandeasca la operatii pentru cataracta?
In mod evident, persoanele care au fost diagnosticate cu aceasta problema a vederii trebuie sa inceapa sa se gandeasca la o astfel de interventie chirurgicala. Pana atunci insa, sa aflam mai multe detalii despre cataracta.
In interiorul ochilor nostri avem o lentila naturala. Lentila curbeaza (refracteaza) razele de lumina care intra in ochi pentru a ne ajuta sa vedem. Lentila ar trebui sa fie clara. Daca aveti o cataracta , cristalinul dvs. a devenit tulbure. Este ca si cum ati privi printr-un parbriz prafuit sau cum v-ati uita pe geam cand afara este ceata. Lucrurile par neclare sau mai putin colorate cu cataracta.
In momentul in care o persoana are cataracta are vederea incetosata. Apar problemele de vedere pe timpul noptii, sau apare necesitatea unei lumini mai mari in timpul citirii. Cei care au cataracta vad de asemenea culorile stralucitoare ca fiind galbene sau decolorate. Daca va confruntati si dvs. cu astfel de simptome, anuntati-va cat mai repede medicul oftalmolog.
Ce cauzeaza cataracta?
Imbatranirea este cea mai frecventa cauza. Acest lucru se datoreaza modificarilor normale ale ochilor care incep sa apara dupa varsta de 40 de ani. Atunci proteinele normale din cristalin incep sa se descompuna.
Aceasta este ceea ce face ca lentila sa devina tulbure. Oamenii peste 60 de ani incep de obicei sa aiba o oarecare opacitate a lentilelor. Cu toate acestea, problemele de vedere pot sa nu apara decat ani mai tarziu.
Cei cu istoric familiar cu cataracta au sanse de a dezvolta aceasta tulburare a vederii. De asemenea, si cei care au anumite probleme de sanatate precum diabetul sunt predispusi cataractei.
Persoanele care au suferit o leziune oculara, o interventie chirurgicala la ochi sau tratamente cu radiatii pe partea superioara a corpului pot dezvolta aceasta afectiune. De asemenea, cataracta poate aparea si din cauza utilizarii anumitor medicamente. Aici amintim corticosteroizii , care pot provoca formarea precoce a cataractei.
Cele mai multe cataracte legate de varsta se dezvolta treptat. Alte cataracte se pot dezvolta mai rapid, cum ar fi cele la persoanele mai tinere sau cele la persoanele cu diabet. Medicii nu pot prezice cat de repede se va dezvolta cataracta unei persoane.
Tratamentul cataractei
Cataracta poate fi indepartata numai prin interventie chirurgicala. Daca simptomele cataractei nu va deranjeaza foarte mult, nu trebuie sa fiti supusi unei operatii pentru cataracta.
S-ar putea sa aveti nevoie doar de o noua reteta pentru ochelari pentru a va ajuta sa vedeti mai bine. Ar trebui sa luati in considerare interventia chirurgicala atunci cand cataracta va impiedica sa faceti lucrurile pe care doriti sau trebuie sa le faceti.
Cum functioneaza operatia de cataracta?
In timpul unei operatii pentru cataracta, chirurgul oftalmolog va indeparta cristalinul natural tulbure al ochiului.
Apoi il va inlocui cu o lentila artificiala. Aceasta noua lentila se numeste lentila intraoculara. Cand decideti sa va operati de cataracta, medicul dumneavoastra va va vorbi despre lentilele intraoculara si cum functioneaza acestea.